Odgovori na česta pitanja

Možemo li dati istu hranu psima i mačkama?

U večim skupinama,kada mačke i psi žive zajedno,mačka će probati pseću hranu i pas će probati pojesti mačju hranu. Ako mačka,tu i tamo, ukrade komadić pseće hrane,možemo zažmiriti na jedno oko. No stalno hranjenje mačke sa psećom hranom nije preporučeno. Mačke imaju veću potrebu za proteinima. Pored toga,mačji probavni sistem ne može sam proizvoditi neke stvari koje dobiva isključivo kroz hranu. Među njima su vitamin A, taurinska aminokiselina i arahidonska masna kiselina koje se ne nalaze u psećoj hrani u dovoljnim količinama da bi zadovoljile mačji organizam. Psi nemaju takav problem.

Koje su dodatne potrebe za skotnu mačku?

Nasuprot skotnim kujama, mačke već od drugog tjedna vidno dobivaju na težini,već se tada primječuju plodovi u utrobi. Mački je tada potrebno više energije i zato treba dobivati više hrane. Od drugoga tjedna pa sve dok se ne omaci,treba joj davati sve više hrane,do kraja može pojestii i do 50% više hrane dnevno nego mačka koja ne nosi mačiće. Dok nose mačiće one mogu sačuvatu tu energiju koja im je kasnije potrebna za laktaciju, dojenje mačića, i to u obliku masnoće u tijelu. Zbog toga gubitak težine nije toliko velik kao kod kujica. Skotna mačka nebi trebala dobiti više od 30% od njene težine inače. Nije pogrešno ako mačku na početku izvažemo. Ako mačku hranite sa jednom vrstom hrane,povečajte joj porcije jer joj je potrebno više dok nosi mačiće. U našoj ponudi na tu temu imamo i prilagođenu hranu KIS-KIS Kitten & Pregnant Cat za potpuni razvoj mačke. Konzervirana hrana je zbog nižeg sadržaja ugljikovih hidrata primjerenija za mačiće u dobi odvikavanja od dojenja. Preporučljivo je da mačku,još dok nosi mačiće, hranimo sa tom hranom kako bi se kroz probavni sistem i mačići navikli na tu vrstu hrane.

Da li mačke sa mačićoma trebaju posebnu hranu?

Pošto mačka dok doji treba proizvoditi ekstremne količine mlijeka, u tome joj je i potrebna energijski bogata hrana. Energijska potreba ovisi i o broju mačića. Ta potreba može se znatno povečati između 2.-4. tjedna u doba laktacije i do tri puta. U tom razdoblju bolje je hraniti mačku sa KIS-KIS konzervama /mokra hrana/ jer je vrijednost ugljikohidrata relativno niska. Izaberite hranu koja daje visoko energetski sadržaj, veliku količinu visoko kvalitetnih proteina i nizak sadržaj škroba. Važna je i pitka voda jer se potreba za vodom povečava zbog proizvodnje mlijeka.Kad mačka pokaže zanimanje za suhom hranom, nakon 3-4 tjedna, preporuča se da mačku i mačiće hranite posebno. Nakon prestanka laktacije količinu hrane postupno smanjivati. Ako mačka u doba laktacije gubi na težini to je znak da joj je potrebno više hrane. Dokle god se ne vrati u svoje normalno stanje.

Kako hraniti starije mačke?

Promjene u navikama počinju između 10. do 12. godine života. Jetra i bubrezi kod mačaka te dobi mogu izazivati velike tegobe. Za jetru i bubrege je bitno spriječiti unos viška bakra, vitamin A i posebno fosfora jer baš ti elementi se razlažu i talože u bubrezima. Radi toga izaberite visoko kvalitetne izvore proteina kao što su mišično meso, ribe, jaja, posebno mačje mlijeko ili jogurt. Potreban je i pregled zuba jer slabi zubi spriječavaju unos hrane što dodatno opterečuje organe. Mačke starije dobi su podložne i srčanim tegobama i bolestima. Zato budite pozorni da hrana sadrži što manje soli. Pored toga, bilo bi dobro da ne hranite mačke sa hranom koja sadrži više jetre jer ta hrana sadrži u sebi veći postotak bakra i vitamina A. U toj starosnoj dobi bolje je suhu hranu KIS-KIS zamijeniti KIS-KIS mokrom, konzerviranom hranom. Starije mačle je bolje hraniti više puta na dan nego jednim večim obrokom,ako je mačka pretila tada prilagodite količinu obroka.

Kako sa vitaminima za mačku?

Posebno zimi trebamo se brinuti da dobijemo kroz hranu određene količine vitamina. u suprotnosti prema nama, mačke same proizvode vitamin C u svome tijelu. Sve ostale vrlo važne vitamine dobivaju samo kroz hranu. Ako nemaju dovoljno vitamina mačke se razbole. Sa druge strane i previše vitamina je isto tako loše. Mačke trebaju vitamine ali trebamo biti pažljivi i koju hranu im dajemo. Vitamini: 

Razlikujemo vitamine topljive u masnoći kao što su : A, D, E i vitamine topljive u vodi kao kompleks B i C vitamini. Vitamin A je mačkama neophodno potreban. Za razliku od pasa, mačke nemogu izvući taj vitamin iz B-karotena nego ga dobivaju kroz hranu.

Vitamin A nalazi se prije svega u životinjskim namirnicama i zbog toga za mačke nije primjerena vegetarijanska prehrana. Uobičajeno mačja hrana konzervirana i suha, sadrži dovoljno vitamina A, zbog čega se simptomi koji nastaju pomanjkanjem vitamina A ne pojavljuju. Simptomi mogu biti teškoće sa kožom, teškoće sa očima, smanjena otpornoet, reproduktivni poremećaj… Mačke vole sirovu jetru ali budite oprezni jer je ta hrana prava bomba vitamina A, prevelika doza vitamina A je isto opasna. Mačka postaje bezvoljna, ravnodušna, lijena i zanemaruje svoje tijelo. Neprekidna opskrba vitaminom A moze prouzročiti stvaranje u arterijama i bubrezima što u najgorem slučaju može prouzročiti i smrt. Uobičajena hrana sadrži i vitamin D.

Pored toga mačke ga i same proizvode za kožu pomoću ultravioletne sunčeve svjetlosti i pro-vitamina. Kod pre velikog unosa vitamina D može se desiti spajanje vratnih kralježaka. Zato i ovdje vrijedi da previše unosa šteti zdravlju mačke. Za vitamin E vrijedi da se potreba mačke za njim  pojacava, kad dobije hranu, koja sadrži više polinezasičenih masnih kiselina. Kod pretjeranog hranjenja mačke sa tunom u ulju, možemo nenamjerno prouzročiti da se previše vitamina E izbaci iz tijela pri čemu je rezultat poseban oblik debljine, gdje masna obloga postaje rumenkasta sve do naranđaste boje. Razlog tome je prisutnost prevelike koncentracije ne topljivog bilirubina u krvi, otpadni produkt hemoglobina. Vitamin C je za mačku apsolutno beznačajan. Načelno je pre velik odljev vitamina C neškodljiv,ipak pokušajte da se to ne dešava.